Aldus geschiedde afgelopen week nadat ik voor de periodieke analytics update te gast was bij de sectie communicatie van de Koninklijke Landmacht (Staf CLAS) in Utrecht. Het YouTube-kanaal staat behoorlijk centraal in de online communicatie van de Koninklijke Landmacht en leverde vorig jaar zo’n 1,5 miljoen videoweergaven op.
Het team plaatste de afgelopen 5 jaar bijna 600 video’s. Ongeveer een derde met en twee derde zonder emoji in de titel. Het team vroeg zich af of het veelvuldig gebruiken van emoji’s geen afbreuk zou doen aan de uitstraling en/of effectiviteit van het kanaal.
De aanpak
Via YouTube Studio exporteerde ik de gegevens van de 500 meestbekeken video’s van het kanaal. 159 daarvan hadden een titel die begint met een emoji: 🎧 bij een podcast, 💣bij een video over de explosieven opruimingsdienst en 🎬 bij de Landmacht docu’s. De prestaties van deze 159 video’s vergeleek ik met de prestaties van de overige 341. Geen waterdichte aanpak, maar het gaat om een algemene indruk.
Het resultaat
De uitslag van de test? Die vind je hier:
- Video’s met emoji’s in de titel werden gemiddeld drie keer zo vaak en vier keer zo lang bekeken als video’s zonder.
- Het gemiddeld aantal nieuwe abonnees per video was twee keer zo groot bij de video’s met emoji’s.
Is dit een statistisch significant resultaat? Tuurlijk niet, er was geen controlegroep en video’s met emoji’s waren gemiddeld recenter dan de andere video’s. Maar de oorspronkelijke vraag is goed te beantwoorden: met uitstraling en effectiviteit van de titels zit het wel goed.